Thursday, 6 August 2015

Tips melembutkan daging dengan mudah supaya makan tidak liat

Assalammualaikum uolls pembaca blog,

        Alamak liat la daging gulai  ni..!!!,hilang selera nak makan bila daging yang dimasak tadi liat pula..bukan kita je sebagai orang dewasa rasa susah nak makan,anak anak apatah lagi kan... "Salah potong daging ke?ke daging tu memang liat ...tak pun salah beli daging"...hihihi..Masa ni baru lah sibuk sibuk nak call mak la kan,nak minta  tips2 nak melembutkan daging ...

        Nak melembutkan daging ni macam macam cara orang tua dulu2 buat,sebagai contoh ada yang guna daun nangka ,guna buah keras, guna daun betik la,bukan tu aje,yang disuruh masukkan sudu kecil dalam rebusan daging pun ada...agak agak nak guna yang mana.?haha.pilih pilih

       Untuk tips yang kak eila nak kongsikan ni,yang paling mudah  dan berkesan ,in shaa ALLAH.Sebab kak eila sendiri dah cuba.Tips ni pun dapat dari ayah yang pernah makan dikedai mamak ,Sambil makan sambil2 lah tanya tuan punya kedai,Alhamdulillah murah rezeki tuan kedai sebab tidak kedekut pun dengan ilmu yang ada tu kan...Diberitahunya,.masukkan aje kurma sebiji dua dalam masakan...,So sejak tu kalau mak masak apa apa lauk yang berdaging atau guna daging ayam tua pun,mak tetap masukkan sebiji dua kurma..

     Mudahkan,,lepas ni ...ibu-ibu boleh lah mencubanya sendiri dan yang paling best tak de lah segan-segan dan rasa bersalah nak bagi jiran sebelah disebabkan daging masak rendang ku liat..hehe.


"SELAMAT MENCUBA"


sharing is caring,
love,
kak eila

 


1 comment:

  1. Wahh..letak kurma aje ye? Tak penah lagi dgr tips ni. Bagus dan alternatif murah. Boleh la cuba pasni. Tq for the tips Eila.

    ReplyDelete